Чорні брови й карі очі: якою була “ідеальна зовнішність” в уявленні українців

Звісно, найбільше значення в людині мають її внутрішні якості, однак зовнішність завжди грала не останню роль у виборі партнера та ставленні до людей. Українська культура також сформувала традиційне уявлення про красу жінки й той образ, якому намагались слідувати дівчата в усі віки.
Як же мали виглядати красуні, розповіла етнологиня Ірина Ігнатенко.
Волосся
Перш за все, у красивої дівчини мала бути довга та товста коса. Густе волосся вважалося ледве не найважливішою ознакою гарного зовнішнього вигляду.
Перевагу надавали чорнявим та русявим дівчатам. А от блондинки та руді вважалися негарними.
Косу обов'язково треба було прикрашати. І тут вже волю давали фантазії: вплітали стрічки, квіти, надягали вінки тощо.
Цікаво, що волосся також було маркером цноти дівчини. Заміжня жінка не мала "світити ним" та обов'язково носила головний убір – очіпок.
Розпускати коси можна було тільки в надзвичайних винятках. А не розчісувати його тільки у випадках великого горя в родині.
Вважалося, що з розпущеним волоссям ходять тільки жінки, які вдаються до магії, тобто відьми.
Тіло
Уявлення про гарне жіноче тіло сформувалось через щоденну важку фізичну працю. А тому красива жінка не мала бути надто худою, адже тоді вона не зможе повноцінно працювати. І не бути товстою, бо в такому випадку буде незграбною в роботі. Тому найбільше любили "середніх". Цікаво, що ідеальна повнота дівчини характеризувалась епітетом "пишна".
Обличчя
Не дарма в піснях співають про карі очі та чорні брови. Дійсно, красива українка, за традиційним уявленням, мала мати привабливе обличчя: темні очі та брови, які виділяються, світлу, але не бліду шкіру та обов'язково, рум'янець. Однак такі характеристики більше застосовувались до молоді, адже старість у народі не асоціювалася з красою та привабливістю.
Працьовитість
Обійти гарну дівчину могла та, яка була надзвичайно працьовитою та зналася на рукоділлі. Адже такі вміння цінувалися в суспільстві надзвичайно високо. А тому інколи закрити очі на зовнішні недоліки можна було з огляду та інші характеристики. А тому краса хоч і була важливою, однак все ж не вирішальною у виборі пари.
Матеріальні статки
Ще більш гарним, ніж зовнішність дівчини, вважались матеріальні статки її родини.
Гроші, земля, худоба робили навіть з некрасивої людини ідеальну кандидатку на шлюб.
Варто зазначити, що люди, які мали фізичні вади, вважалися в суспільстві небезпечними. Адже, на думку народу, могли мати зв'язок з нечистою силою.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment